jkb

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Η Σημασία της Γιόγκα από τη Δέσποινα Σκλάβου


ΓΙΟΓΚΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ !

Η γιόγκα είναι το τόξο , το σώμα είναι το βέλος και ο στόχος η ψύχη

Η γιόγκα είναι ένα αρχαίο σύστημα που το βρίσκουμε τουλάχιστον 2700 χρόνια πριν και χάνεται στα βάθη του χρόνου.



Βοηθά στην ανέλιξη της συνείδησης στην επαφή του ανθρώπου με τον αληθινό εαυτό. Ο άνθρωπος, μπορούμε να πούμε, ότι αποτελείται από τρία μέρη . Την ψυχή που είναι η αμετάβλητη όψη του, τον νου και το σώμα. Η ψυχή εκφράζεται μέσω των δύο τελευταίων. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα νου καθαρό, ήρεμο και συγκεντρωμένο καθώς και ένα υγιές σώμα για να λειτουργήσουμε αρμονικά στη ζωή.

Γνωρίζουμε όλοι πως ένα άρρωστο ή κουρασμένο σώμα παράγει αρνητικές σκέψεις και είναι αιτία διανοητικής διαταραχής. Ένας διαταραγμένος νους αντίστοιχα επιδρά αρνητικά στο φυσικό σώμα και δημιουργεί κόπωση μπλοκάρισμα και ασθένεια.

Ο νους συνειδητά ή ασυνείδητα επιδρά στο νευρικό και στο ενδοκρινικό σύστημα. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να έχουμε έναν διαυγή , καθαρό ήρεμο και εξασκημένο νου που να μπορεί να αντισταθεί στα εξωτερικά αρνητικά ερεθίσματα και να έχει τον έλεγχο.

Είναι επίσης σημαντικό να φέρουμε το φυσικό μας σώμα σε μια ήρεμη χαλαρή κατάσταση , και να το απαλλάξουμε από μπλοκαρίσματα και την ασφυξία που την προκαλούν οι νοητικές και συναισθηματικές αναταραχές.

Η γιόγκα περιλαμβάνει σωματικές ασκήσεις ασάνες (στάσεις), αναπνευστικές τεχνικές, χαλάρωση και διαλογισμό σε προχωρημένα επίπεδα.
Βοηθά με πολλαπλούς τρόπους στην αυτοθεραπεία και στην επίτευξη εσωτερικής αρμονίας :

Α) Μυϊκό σύστημα. Το ενεργοποιεί, το ξεμπλοκάρει και το χαλαρώνει. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε γιόγκα και γυμναστική. Η γυμναστική γίνεται πιο ενεργητικά, και πολλές φορές, με βιαιότητα προς το σώμα. Η γιόγκα γίνεται με αυτοσυγκέντρωση, με αυτοπαρατήρηση , σεβασμό στα όρια και χωρίς βία. Δημιουργεί χαλαρούς μύες, ελεύθερους από ένταση ευλύγιστους και επιμήκεις. Η γυμναστική δημιουργεί κοντούς σφιγμένους μύες ικανούς για χειρονακτική εργασία.
Όταν χρησιμοποιούνται βίαια οι μύες και ξοδεύεται ενέργεια, παράγεται γαλακτικό οξύ, το οποίο συσσωρεύεται βαθμιαία στο σώμα. Στις ασκήσεις γιόγκα η εισροή οξυγόνου μέσω της αναπνοής είναι πολύ μεγαλύτερη από την μυϊκή δραστηριότητα κα το γαλακτικό οξύ απομακρύνεται. Δεν υπάρχει φόβος να καταπονηθούν οι μύες όταν οι ασκήσεις γίνονται προσεκτικά και σωστά. Η κάθε κίνηση γίνεται αργά με αυτοσυγκέντρωση και έλεγχο της αναπνοής.


Β) Σκελετός. Δημιουργεί μεγαλύτερη ελαστικότητα στις αρθρώσεις, αυξάνει τη ροή αίματος μέσα στα κόκαλα, τα κάνει δυνατά και ελαστικά, απομακρύνει τα άλατα από τις κλειδώσεις. Πρωταρχική σημασία έχει η σπονδυλική στήλη γιατί την διαπερνά το νευρικό σύστημα , που συνδέει τα μέρη του σώματος με τον εγκέφαλο (κάτι σαν σύστημα τηλεπικοινωνίας) και είναι σημαντικό να μπορεί να γίνεται ελευθέρα διέλευση δια μέσου αυτής. Η σπονδυλική στήλη επίσης συγκρατεί και στηρίζει τον κορμό του σώματος και έτσι είναι πολύ σημαντικό να είναι ευθυγραμμισμένη και τέλος μέσω αυτής περνάει η ζωτική ενέργεια (πράνα), η ίδια ενέργεια της ζωής και διοχετεύεται στα όργανα του σώματος και σε όλο το σώμα.

Γ) Κυκλοφορικό σύστημα. Αυτό σημαίνει πώς πιο καθαρές αρτηρίες , φλέβες και τριχοειδή αγγεία. Τονώνεται η καρδιά και ο άνθρωπος έχει καλύτερη φυσική απόδοση με λιγότερη προσπάθεια και κόπωση. Η καρδιά μειώνει τους σφυγμούς της (εργάζεται πιο ήρεμα) και τροφοδοτεί καλύτερα το σώμα με αίμα και οξυγόνο.

Δ) Πεπτικό. Όταν το σώμα και ο νους είναι ήρεμοι και χαλαροί, η πέψη διευκολύνεται αφάνταστα. Όλοι έχουμε προσωπική πείρα του τι σημαίνει να τρώω και να είμαι πιεσμένος, σε υπερένταση κλπ.

Ε) Αναπνευστικό. Η ζωτική δύναμη στο σώμα είναι αυτό που μας κρατάει ζωντανούς. Χωρίς νερό και φαί μπορώ να ζήσω λίγες μέρες. Χωρίς οξυγόνο δεν μπορώ παρά ελάχιστα λεπτά, στην καλύτερη περίπτωση. Ο άνθρωπος σήμερα αναπνέει πολύ ρηχά και η αναπνοή του δεν φτάνει για να θρέψει τα κύτταρα. Αυτό οδηγεί σε κόπωση , νοητική νωθρότητα ή υπερένταση , σε έλλειψη διάθεσης , χαράς και σε ασθένειες.
Η γιόγκα μας εκπαιδεύει να αναπνέουμε.

Ζ) Νευρικό σύστημα. Το 80% και πλέον των ασθενειών οφείλονται σε ψυχοσωματική αιτία. Η νευρική ένταση είναι το κύριο πρόβλημα της εποχής μας. Η χαλάρωση , το πολύτιμο αντίδοτο και ο δρόμος προς την αυτοθεραπεία οδηγεί στην χαρά και στην αρμονία. Ο ήρεμος και συγκεντρωμένος τρόπος με τον οποίο γίνονται οι ασκήσεις, μας εκπαιδεύει να κινούμαστε ανάλογα και στην καθημερινότητά μας. Αρχικά παρατηρούμε αν υπάρχουν εντάσεις, μαθαίνουμε να τις χαλαρώνουμε και εκπαιδευόμαστε στο να ‘ακούμε’ το σώμα μας και να το σεβόμαστε. Τέλος, με την τεχνική της χαλάρωσης που γίνεται μετά τις ασκήσεις, απενεργοποιούμε το νευρικό σύστημα και ο εγκέφαλος έρχεται σε επίπεδο Α. Ο νους, δηλαδή, εκπέμπει σε κύματα Α και γίνεται διανοητικά χαλαρός.

Η) Ενδοκρινικό σύστημα. Αυξάνει τοπικά τη ροή αίματος μέσα στους αδένες και τονώνει την ενεργητικότητα τους. Μέσω της πραναγιάμα (έλεγχος της αναπνοής) ενεργοποιεί τα ενεργειακά κέντρα (τσάκρα). Κάθε τέτοιο κέντρο βρίσκεται σε στενή σχέση με ένα ειδικό τσάκρα. Τονώνοντας λοιπόν τα ενεργειακά κέντρα, τονώνονται και οι αντίστοιχοι αδένες , ενεργοποιούνται και εναρμονίζονται.

Οι ασκήσεις και οι ασάνες δεν είναι αυτοσκοπός αλλά η συνειδητή, συγκεκριμένη και υπεύθυνη ‘κίνηση- δράση’ ή ‘θέση- στάση’ που παίρνω στην ζωή , μέσα στο χωροχρονικό αδιάσπαστο συνεχές.

Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε τις τέλειες ασκήσεις, για να είμαστε οι καλύτεροι , αλλά μέσα από την άσκηση να γίνουμε συνειδητοί, υπεύθυνοι , ολοκληρωμένοι άνθρωποι. Η δράση μας στη ζωή να μην είναι μηχανιστική και η θέση μας απέναντι στις προκλήσεις της ζωής να μην διακατέχεται από φόβο και άγχος αλλά να είναι ώριμη και τεκμηριωμένη.

Σκλάβου Δέσποινα

Καθηγήτρια Γιόγκα
Διπλωματούχος I.Y.T.A.
Συστημική αναπαραστάτρια κατά Hellinger
Εναλλακτική θεραπεύτρια 

Επικοινωνία: despoinasklavou@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου